:: Начало Национален клуб българско гонче :: Полезни връзки  :: Карта на сайта 
Новини
За клуба
За гончето
На лов с гончета
Развъждане
Клубни мероприятия
Документи
Галерия
Видео
НКБГ в медиите
Приятели на НКБГ
Контакти
 
В медиите

Доброто гонче винаги се връща при стопанина си

в-к "Знаме", брой 50 (3608) от 16.03.2011 г.
Национален клуб "Българско гонче" е създаден миналата година. В момента неговото седалище се намира в Пазарджик, пазарджичанин е и неговия председател Делчо Кочанков. За ловците, за състезанията и за породата "Българско гонче", "Знаме" разговаря с г-н Кочанков.

г-н Кочанков,разкажете повече за тези състезания. За кучетата за техните собсвеници?
Изпитанията на ловните кучета за ловна пригодност се извършва по различен начин в зависимост от породата и нейното предназначение. При кучетата, ловуващи на космат дивеч каквито са гончетата това най-често става в полигон (гатер) за диви прасета или в реални условия за заек. Полигона е заградена част от гората с размери 5-10-40 декара, където е пуснато 1 или повече диви или полудиви прасета. Кучетата се пускат по единично и съдийски състав проследява тяхното поведение - реакция на изстрел, водимост, претърсване, лаене по дирята и по прасето, настойчивост, острота и обоняние. Само кучетата покрили този тест за ловна пригодност имат право да се включват в разплод.
Собствениците на чистопородни кучета членуват в клубове за отделните породи. Българското (лудогорско) гонче е най-често използваното куче от българските ловци за лов на диво прасе. До началото на тази година любителите на Българското гонче свързваха породата единствено с клуб Българско гонче село Баня. На миналогодишното отчетно събрание на клуба, група от най-активните членове бяха изключени заради дързостта си да искат промени в същия, които да доведат до по-ефикасното му функциониране. Така, че вместо да се направят нужните промени и клубът да заработи нормално, изключените членове бяха поставени пред дилемата да се върнат по съдебен път в редиците на клуба или да създадът работещ по правилниците клуб. Така се роди НКБГ (Национален Клуб Българско Гонче), който още със създаването си заяви желание за членство в БРФК. И тъй като в БРФК породата може да бъде представлявана само от 1 клуб, в момента двата клуба са в надпревара, която се изразява в брой членове, посещения и проведеждане на екстериорни изложби и изпитания, брой на издадени родословия. По отношение на тези показатели преимуществото на НКБГ е смазващо.
Проведените изпитания на дива свиня в Ракитово са част от календарния план на НКБГ.

Какво трябва да може да прави добре обученото гонче по време на лов?
Добре обученото гонче трябва енергично да претърсва и намира следата на миналия през местността дивеч.След намирането на следата кучето трябва да подаде глас, за да сигнализира на ловците за намерения дивеч.То трябва да следва следата, да намери и облайва легналото прасе да го вдигне от лежанката му и да го прогони към наредените на пусията ловци.Понякога прасето преминава през пусията без да бъде отстреляно. В тези случаи гончето продължава да го гони и се отдалечава на няколко километра от пусията.Доброто гонче трябва безпогрешно да намира обратния път до стопанина. При ранен дивеч или при големи прасета кучето трябва да ги облайва на място до пристигане на ловеца.

Правите опити през последните години да възродите и да наложите породата българско гонче, имате ли успехи?
Една от основните цели на НКБГ е международното признаване на породата. Почти всички съседни на нас държави постигнаха международно признаване на националните си породи. Със провежданите от клуба специализирани екстериорни изложби и изпитания на дива свиня в различни краища на България се стремим да запалим повече ловци да използват за лов Българското Гонче. Необходимо е да се повиши киноложката култура на българския ловец и той не само да ловува с българско гонче, но и да показва същото на екстериорни изложби и изпитания, да предоставя информация за произхода му. Причина за липсата на активност в това направление и страхът от кражба на ловното куче. Призовавам от редовете на вашия вестник българския законотворец да облече в законова рамка защитата на ловните ни кучета от кражба.

Имате ли последователи и членове в клуба от Ракитово, от Велинград, от Пазарджик ?
НКБГ има членове от цялата страна. Имаме членове в цяла Пазарджишка област и околията: Пазарджик,Септември,Велинград,Брацигово,Паталеница,Дебращица,Ивайло,Драгор,Оборище и Баня.

Колко са регистрираните гончета в този регион?
Регистрираните в региона кучета са около 40, но броят на нерегистрираните е десетократно по-голям и наша основна задача е да открием и опишем тези кучета. Молбата ми към ловците в региона е да подпомогнат НКБГ с информация за кучетата им.

Какви състезания или други мероприятия предстоят през пролетта?
. Част от календарния план на НКБГ е и предстоящата екстериорна на 16.04.2011 в 10:00 часа изложба на български гончета в м. Фазанарията гр. Пазарджик, съдия на която ще бъде г–н Камен Литов – председател на УС на БРФК . От страниците на вашия вестник отправям покана към всички любители на породата българско гонче и жители на регион Пазарджик да посетят изложбата. Входът е безплатен. Повече информация може да намерите на сайта ни www.nkbg.eu
[още статии]
  Copyright (c) 2010 - 2024 Национален клуб българско гонче