:: Начало Национален клуб българско гонче :: Полезни връзки  :: Карта на сайта 
Новини
За клуба
За гончето
Стандарт на породата
Работни изпитания
На лов с гончета
Развъждане
Клубни мероприятия
Документи
Галерия
Видео
НКБГ в медиите
Приятели на НКБГ
Контакти
 
За гончето

Българското гонче и изобразителното изкуство

Март 2011 г. Николай Видев /Ничката/
През месец ноември 1897 г. художникът Ярослав Вешин пристига в България, изминали са само две непълни десетилетия от освобождението от турско иго.


След лов на сърни – 1911 г.

В съкровищницата на българската култура, неговите картини заемат видно място и той става един от нашите най - бележити творци. Отличителна черта на рисунките му са живите, непосредствено видяни изображения, рисувани винаги по натура, показващи голям интерес към реалността, наблюдателност, опитно око и сръчност.


След лов на сърни 2 – 1911 г.

В изобразителното му изкуство главен обект стават народният бит, животът на хората и всичко около тях. Интересът на Вешин към ловната тематика в България значително нараства. Във възторга му към нашата природа попада и българското /лудогорско/ гонче, което той увековечава в своите картини и ни оставя едно от малкото доказателства за съществуването му.


Връщане от лов – 1911 г.

Една от най хубавите картини в творчеството му е „Връщане от лов”/1909 г/, наред с нея се нареждат и други картини на ловна тематика, в които присъства българско /лудогорско/ гонче – „По следите на дивеча” /1910 г./; „Ловец (Есен)” /1910 г./; „Ловец с хрътки” /1911 г./; „Връщане от лов” /1911 г./; „След лов на сърни” /1911 г./; „След лов на сърни” /1911 г./; „След Лов” /1915 г./.


Ловец с хрътки – 1911 г.

През 1915 г., непосредствено преди заболяването и смъртта си, Вешин рисува картината „След лов” - според близките му това е последната картина на твореца. Художникът Ярослав Вешин се показва като познавач не само на анатомичния строеж на кучето, но и на неговия нрав – умее да подчертава умората, раздразнеността, ловната припряност и страст, неговото спокойствие и други.


Последите на дивеча – 1910 г.

За съжаление повечето картини са в неизвестност с изключение на „Ловец (Есен)”, която се намира в Прага и е частно притежание.


Ловец (Есен) – 1910 г.

Използвани материали - от книгата на Мара Цончева „Ярослав Вешин” излязла от печат през 1955г.
Март 2011г.

[Обратно в За гончето]
  Copyright (c) 2010 - 2024 Национален клуб българско гонче